Het beste uit jezelf halen

Tara Mohr – artikel uit Happiness. 

Hoeveel talenten en kwaliteiten ze ook hebben, mensen zien het niet altijd van zichzelf. Ze verstoppen zich, maken zich klein. Wat veel van ons in de weg zit is de stem die van binnen zegt: ‘nog niet’ of ‘dit is toch niet voor mij weggelegd’. Het is die ondermijnende stem die je wijsmaakt dat jij niet de persoon bent om de leiding te nemen, om voor jezelf te beginnen, om je uit te spreken. Je bent nog niet een expert, je hebt je dag niet of er is een andere reden die je diskwalificeert. We zijn zo goed in onszelf verstoppen.

De maatschappij is geen veilige omgeving om je kracht te laten zien, kwetsbaar te zijn.  En voor vrouwen komt daar nog bovenop dat we door de eeuwen heen onze plaats moesten kennen. We telden niet mee, waren geen volledige personen. We waren niet slim genoeg. Hoefden niet te leren of bezit te hebben. Die geschiedenis, die erfenis over hoe we zouden moeten zijn, vooral lief, beleefd, meegaand en conformerend, dragen we met ons mee. Met als gevolg dat we een hoge standaard voor onszelf hebben ontwikkeld. We vinden dat we minstens op een onderwerp gepromoveerd moeten zijn voordat we er iets over mogen zeggen.

Waar beginnen? Het leren kennen van je innerlijke mentor is een goede start. En vervolgens je innerlijke criticus, want die hebben we allemaal ook. Een stem die misschien heel luid klinkt maar niet van jou is. Het is de stem van je vader of moeder, van een voormalige baas, leraar of andere belangrijke persoon. Observeer de stem en kijk wanneer je er wel en niet naar luistert. Je moet ermee leven en dealen, want de innerlijke criticus verdwijnt nooit. De waarheid is dat de innerlijke criticus nog luider tot ons spreekt wanneer we iets spannends doen, bijvoorbeeld een optreden. Ik weet onvoldoende van het onderwerp af, ik lijk vast heel dik, er is te weinig tijd, ik moet het afbreken. Ik weet dat deze stem mij wil beschermen tegen alles wat me emotioneel kan beschadigen of kwetsen. Ik kies er bewust voor niet te luisteren naar dat instinct, maar naar dat deel in mij dat geniet van dat optreden omdat ik daarmee de boodschap kan overbrengen aan mensen die ik wil overbrengen. Wat helpt is de interne criticus met compassie bevragen: waar ben je mee bezig? Waar ligt je zorg? Waar ben je bang voor?

De belangrijkste angst die ons parten speelt is de angst voor afwijzing. We maken ons te druk over wat anderen van ons denken. Je kunt het commentaar van anderen leren zien als een boodschap die iets vertelt over de zender, in plaats van over jou. Je kunt kritiek ook leren zien als het gevolg van het innemen van ruimte. Als je risico’s neemt, krijg je soms een staande ovatie, en soms wordt er met rotte tomaten gegooid. Maar kun je een leider of vernieuwer bedenken die alleen maar aanhangers heeft? Al die opinies zijn een reactie op de kracht die je laat zien. En wanneer commentaar je pijn doet heeft dat te maken met wat je diep van binnen over jezelf denkt. Feedback helpt je om negatieve overtuigingen over jezelf te herkennen en te veranderen. Laat los wat anderen van je denken, waarschijnlijk begrijpen ze je gewoon niet, of is het bedreigend voor ze, of niet interessant.

Ieder mens heeft een bezigheid of activiteit gekregen die je los doet komen van jezelf en contact laat maken met het hogere, het goddelijke, dat is je roeping. Onze roeping is een deel van onze uitrusting. Ga daar naar op zoek. Als je je roeping leeft krijgt het commentaar van anderen geen vat op je. Hoe je je roeping vindt? Wacht  niet langer tot dat iemand je ontdekt of toestemming geeft. Ga niet nadenken of piekeren. Ga eropuit. Probeer, Experimenteer! Als je merkt dat een activiteit je tot leven brengt en je kwaliteiten aanspreekt, dan ben je op het spoor van je roeping. Je hoeft er geen 24 uur per dag mee bezig te zijn, als je je roeping ruimte geeft, een beetje tijd en aandacht, al is het maar een uurtje per week, dan zal je merken dat de voldoening die je voelt en de lading energie die je opdoet, doorwerkt op de rest van je week.

10 regels voor geweldige vrouwen

 1. Sluit een pact met jezelf
  Alleen jij kunt je leven inrichten zoals jij het wilt leiden. Hoeveel geweldige zielen er ook op je pad komen, het is en blijft jouw reis. Neem je voor dat je altijd achter jezelf zult blijven staan, jijzelf bent je allerbeste vriendin.
 2. Fantaseer
  Hoe ziet een perfect leven ervoor jou uit? wat is de droom die je zo fantastisch lijkt dat je hem jezelf gewoonweg ontzegt, omdat hij te onrealistisch te frivool of te absurd is? De eerste stap richting dat leven zijn de beelden die jij voor ogen hebt.
 3. Laat jezelf versteld staan
  Doe dingen waarvan de adrenaline door je lijf gaat gieren. Wat is een actie waardoor ik van mezelf versteld zou staan? Je innerlijke criticus begint meteen te kwetteren, maar vergeet vooral niet dat die jou alleen maar wil beschermen tegen reële en irreële risico’s. Ontdek dat je angsten kunt overwinnen en dat je innerlijke criticus er ook weleens naast zit.
 4. Ontwikkel een dikke huid
  Soms krijg je een staande ovatie, soms boe-geroep. Raak er maar aan gewend dat je soms wint en soms verliest. Je krijgt juichende en vernietigende kritiek, open armen en desinteresse. Laat het idee los dat iedereen je aardig moet vinden of met je eens moet zijn.
 5. Wees heerlijk arrogant
  Natuurlijk doe je dat niet, zo ben je helemaal niet. Maar een beetje meer arrogantie mag echt wel. Je kent ze wel, die mannen op je werk of in je omgeving die het hoogste woord voeren en vol zijn van hun eigen plannen. Probeer een beetje te doen wat zij doen. Een heel klein beetje maar, dat is al genoeg.
 6. Zet vraagtekens
  Zet vraagtekens bij het idee dat je er nog niet klaar voor bent. Terwijl jij bezig bent je kennis en kunde in de luwte te perfectioneren, want het moet allemaal nog beter, hebben je vrienden uit regel 5 ondertussen promotie gemaakt, salarisverhoging gekregen en worden hun ideeen wel uitgevoerd. Maar ze waren er niet meer klaar voor dan jij, misschien wel minder. Dus: waag de sprong. Je ontdekt gaandeweg wel hoe klaar je ervoor bent.
 7. Wacht niet op een Oscar
  Wacht niet op lof, bevestiging of een uitnodiging om je mening te geven. Niemand gaat je zien of horen tenzij je zelf in de spotlight gaat staan en je mond opentrekt. Toon leiderschap en doe die dingen That scare the hell out of you
 8. Filter advies
  De meeste briljante vrouwen zijn bescheiden en staan open voor goede raad. Prima, maar realiseer je wel dat sommige mensen je alleen advies geven vanuit de gedachte what is in it for me. Of ze begrijpen niet waar je mee bezig bent, voelen zich bedreigd of zijn gewoon niet zo geinteresseerd.
 9. Tank op tijd bij
  Als je naar de stelregels leeft stap je uit je comfort zone en best wel vaak. Dit kost energie. Hou goed in de gaten hoeveel energie je hebt. Als je merkt dat je uitgeput raak, tank dan op tijd bij door de dingen te doen die goed voelen en je weer opladen.
 10. Laat andere vrouwen weten dat ze geweldig zijn
  Laat andere vrouwen weten hoe bijzonder ze zijn en waarom. Neem er echt de tijd voor en nodig ze uit om het beste van zichzelf te laten zien. Wees je ervan bewust dat je diep van binnen misschien denkt: ik heb moeten knokken, en jij dus ook. Roem andere vrouwen en je zult zien dat je er veel voor terug krijgt.

Comments are closed