Waarom gebeurt mij dit nou altijd?

Voor alle vrouwen die het idee hebben dat er niet naar ze geluisterd wordt, of die het gevoel hebben dat ze niet gehoord worden, het gevoel hebben dat anderen mensen simpelweg over hun heen walsen, het gevoel hebben dat ze niet echt meetellen.

Wat deze vrouwen zouden willen is dat hun mening net zo zwaar weegt als die van anderen en dat ze gerespecteerd worden om wie ze zijn.

Voor veel vrouwen is het moeilijk om dit te bereiken. Hoe meer ze zich bewust zijn van het probleem dat ze niet voor vol worden aangezien, hoe moeilijker het lijkt te worden om dit te veranderen.

Het valt mij op dat er vaak eenzelfde patroon schuilt achter dit probleem en dat er een aantal dingen zijn die deze vrouwen kunnen veranderen waardoor ze wel gaan bereiken wat ze willen.

De vrouwen die me dit probleem vertellen, geven vaak aan dat ze onzeker zijn en daardoor niet altijd durven te zeggen wat ze denken. Want wie zijn zij dat ze dit mogen zeggen, misschien hebben ze wel helemaal ongelijk en slaan ze een flater. Of waarschijnlijk zijn de andere mensen veel slimmer dan zij en zitten ze niet te wachten op haar mening. Wat hier achter zit is vaak faalangst en het niet durven nemen van de volleidge verantwoordelijkheid.

Deze vrouwen stellen zich in een groep vaak op de achtergrond op, zeker waar het nieuwe groepen betreft. Het geeft vaak een veilig gevoel om je in de groep te verstoppen, want als niemand naar je kijkt kun je ook geen fouten maken.

Waar de vrouwen last van hebben is dat ze niet voor vol worden aangezien in diezelfde groep. Wat belangrijk is om een stap verder te komen is de verantwoordelijkheid over wat er met je gebeurd zelf te nemen. Het is niet de groep die jou dit aan doet, maar je bent het zelf die door jouw manier van denken soortgelijk gedrag gaat vertonen waardoor de groep zo op jou reageert. Om dit te verduidelijken geef ik een voorbeeld.

Ans is het niet eens met de stelling van een paar groepsleden, maar houdt dit voor zich omdat ze niet zeker is of ze het bij het rechte eind heeft. De anderen hebben een hogere functie of zijn langer in dienst of brengen hun mening erg stellig, dus die zullen wel gelijk hebben. Het besluit dat door de groep wordt genomen is in het nadeel van Ans. Ans raakt hierdoor het leukste of voor haar belangrijkste deel van haar werk kwijt. Op het moment dat iedereen het zo’n beetje eens is, komt Ans alsnog uit de hoek; Ze zegt” Misschien zouden we het ook nog anders kunnen doen”, waar ze bedoelt te zeggen: “Dit wil ik niet, want hiermee verlies ik het leukste deel van mijn werk”. De reactie van de groep is, ja, ok, maar we hebben net alle opties besproken en dit lijkt ons het beste dus laten we het maar doen. Ans loopt aangeslagen weg uit de vergadering omdat ze ervan baalt dat het haar weer is overkomen.

Ans heeft het gevoel geen inlvoed op de situatie te hebben, dingen overkomen haar, en meestal is dat niet wat ze wil.

Wil Ans succesvol worden dan zal ze moeten gaan beseffen dat alleen zij verantwoordelijk is voor de manier waarop ze omgaat met gebeurtenissen. Als een gebeurtenis niet goed uitpakt moet ze leren los laten dat als een fout te zien en het leren zien als feedback die haar helpt te verbeteren zodat ze het een volgende keer beter kan doen. Alleen dan is ze in staat om te leren van de situatie en haar gedrag hierop aan te passen.

Om ander gedrag te kunnen vertonen zal Ans ervan overtuigt moeten zijn dat ze net zoveel waard is als anderen en dat haar mening net zo belangrijk is. Alleen ander gedrag vertonen zal niet helpen, Ans zal aan haar overtuigingen moeten gaan werken.

Een paar goede overtuigingen die mij hebben geholpen zijn:

 • Als je nooit eens uit de bocht vliegt dan rij je te langzaam
 • Gun iedereen zijn fouten, ook die van jezelf, dit zijn namelijk leermomenten

Hoe kan je aan je overtuigingen werken? Ik zou zeggen pak het NLP boek en ga aan de slag.

Misschien een paar dingen checken van te voren.

 • Hoeveel vind je jezelf waard? Kun je een aantal sterke punten voor jezelf oplepelen? Waarom zouden anderen jou graag in de groep moeten hebben? waarom zou je baas heel erg blij met je moeten zijn? Hoe goed vind je jezelf? Kan je van jezelf houden?
 • Als je moeite hebt met dit soort punten ga dan eerst hiermee aan de slag, zorg dat je weet wie je bent en wat je kwaliteiten zijn.
 • Schrijf dan voor jezelf duidelijk op wat je aan jezelf zou willen verbeteren, wat zou je willen bereiken wanneer ben je succesvol?
 • Schrijf dan voor jezelf op welke belemmerende gedachten, waardes en overtuigingen je hebt. Wat maakt dat je niet kunt zijn die je wilt zijn?
 • Ga dan van iedere overtuiging na waar deze vandaan komt, misschien is deze al heel oud en vraag jezelf af of deze nog wel geldt of allang verleden tijd is. Probeer de 2 belangrijkste belemmerende overtuigingen over te laten waarmee je aan de slag wilt gaan.
 • Schrijf op wat het effect in je gedrag is van deze belemmerende overtuigingen in een bepaalde situatie.
 • Probeer scherp te krijgen waarom dit gedrag niet effectief is in wat je wilt bereiken.
 • Probeer te voelen wat je voelt bij dit soort gedrag.
 • Beschrijf nu het gedrag wat je zou willen vertonen in dezelfde situatie.
 • Probeer scherp te krijgen wat het effect van dit gedrag zal zijn op de situatie
 • Kan je een beschijven wat je nu voelt?

Er zijn NLP technieken om dit positieve gevoel te verankeren en op te roepen wanneer je het nodig hebt. Dit zal je helpen om ander gedrag te gaan vertonen.

 

Comments are closed