Agile transformaties

Het gaat bij Agile transformaties niet om Agile. Agile is slechts het middel om te komen tot een wendbare, fitte organisatie die goed kan inspelen op veranderingen in haar omgeving. Het gaat er om dat we organisaties simpeler maken, de stroperigheid van de bureaucratie weg nemen en alleen die processen en procedures hanteren die mensen ondersteunen bij hun werk en niet belemmeren of doen verwijderen van hun passie. De transformatie van de organisatie gaat over het wegspoelen van het zand en zorgen dat het mooie, het pure, de kracht van de organisatie en de mensen wat onder het zand verborgen lag, weer zichtbaar wordt en gaat floreren, bloeien en groeien. We hoeven dus niet alles te veranderen, maar we moeten wel schoon schip maken en weer terug gaan naar de pure vorm van de organisatie zoals het altijd bedoeld was, maar wat we onderweg zijn kwijtgeraakt.

Kom dus in beweging en blijf in beweging, want daarmee kan je versnellen, wendbaar, innovatief en lerend zijn.

De structuren en de processen mogen het creatieve proces, de mensen en de cultuur niet in de weg staan, maar moeten daar zoveel mogelijk ondersteunend aan zijn.

Een ontdekkingsreis

De transformatie naar een wendbare en fitte organisatie is een ontdekkingsreis waarvan de route onzeker is en het eindpunt achter de horizon ligt. Gaandeweg ga je ontdekken waar de bestemming precies ligt. Het enige dat je zeker weet, is dat je moet vertrekken, omdat de omstandigheden maken dat blijven waar je nu bent geen optie meer is. Dus je gaat, je gooit de trossen los, vangt de wind in de zeilen en verlaat de veilige haven om het onbekende te verkennen.

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails.
Explore. Dream. Discover.”
[Mark Twain]

De reis naar Wendbaarheid eindigt nooit. Het is een continue proces van blijven leren omgaan met veranderende omstandigheden. Zodra de contouren van je bestemming meer vorm gaan krijgen zul je ontdekken dat dit slechts een tussenstap is naar een volgende bestemming. Wendbaarheid vraagt niet alleen om flexibele structuren en werkprocessen, maar ook om moed, doorzettingsvermogen en samenwerking van de hele bemanning. Onderweg zul je te maken krijgen met tegenslag, windstilte en stormen, dan is het belangrijk dat het probleemoplossend vermogen van je bemanning zo groot is dat het altijd oplossingen vindt voor problemen en vraagstukken waar het tegenaan loopt. Die zullen er namelijk altijd zijn. De manier waarop mensen daar mee omgaan, hoe snel ze met oplossingen komen, hoe creatief en innovatief ze zijn, hoe ze leren en continue verbeteren, dat is wendbaarheid.

[plaatje ontdekkingsreis]

 

AMIGOS Transformation Framework

Hoe te komen tot een wendbare cultuur, een wendbare structuur en een wendbare werkwijze vraagt een goede manier van navigeren. Hiervoor heb ik het AMIGOS transformation framework gemaakt, dit is  je gids, je tool-box en je navigatiemiddel. Het geeft je inspiratie, inzicht, structuur en hulpmiddelen die je nodig hebt in je ontdekkingsreis naar Wendbaarheid, zodat je op eigen kracht de verandering kunt voort zetten. Het geeft je een creatieve, speelse kijk op transformeren en zorgt voor blijvende verandering naar wendbaarheid en een gezonde, fitte organisatie.

Het AMIGOS transformation framework is geen receptenboek dat je blindelings kunt volgen, dat zou ook niet kunnen want iedere organisatie is anders en er zijn veel verschillende wegen die naar Wendbaarheid leiden. Het is een visie gebaseerd op kennis, ervaring en inzichten opgedaan in de praktijk en uitgewerkt in een aantal componenten die los van elkaar kunnen worden ingezet om de reis naar wendbaarheid vorm te geven.

Wil je meer weten? Ga dan mee op expeditie in het AMIGOS Transformation Framework. Verbreed je horizon en verdiep je in de onderwerpen die je leuk vindt. Of pak ze allemaal! Dus pak je verrekijker, zorg voor gepaste kleding, neem antihistamine mee en ontdek! Haal eruit wat bij je past en laat het je in ieder geval inspireren om van jouw transformatie een mooie reis te maken naar jouw ideale bestemming.

[plaatje AMIGOS met eilanden en schip]

 

Amigo’s, de vrienden van de verandering

Een belangrijk onderdeel van AMIGOS is te zorgen dat de verandering die de organisatie ondergaat blijvend en toekomstbestendig is. Blijvende verandering lukt alleen als de mensen in de organisatie de verandering dragen en voortzetten. Daarin zullen er altijd een aantal mensen zijn die vooruit lopen op de rest, initiatieven nemen en het goede voorbeeld geven. Deze mensen noemen we Amigo’s, de vrienden van de verandering. Amigo’s zijn de individuele medewerkers die het verschil willen maken en een leidende rol in de transformatie gaan spelen. Zij zijn de ambassadeurs, dragen de boodschap uit, nemen anderen met zich mee en gaan voorop in de verandering. Door de actieve rol van Amigo’s wordt kennis en verandering geborgd in de organisatie.

Heb je al besloten een Amigo te willen zijn? En kan je wel wat kennis en kunde gebruiken? Neem een kijkje bij het Amigo’s training programma, lees meer in mijn blog over Unleash the Champion of ga mee op expeditie in het AMIGOS Transformation Framework.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor trainingen en coaching, neem dan contact met mij op.

[plaatje Amigo poppetje]

Comments are closed