Heb je wel eens het idee dat er niet naar je geluisterd wordt, dat je niet gehoord wordt? Of dat anderen mensen simpelweg over je heen walsen, zodat je het gevoel krijgt dat je niet echt meetelt?

Wat je zou willen is dat je mening net zo zwaar weegt als die van anderen en dat je gerespecteerd wordt om wie je bent. Voor veel mensen is het moeilijk om dit te bereiken. Hoe meer je je bewust bent van het probleem dat je niet voor vol wordt aangezien, hoe moeilijker het lijkt te worden om dit te veranderen. Zie je wel daar gaan we weer, waarom overkomt mij dit iedere keer?

Het valt mij op dat er vaak eenzelfde patroon schuilt achter dit probleem en dat er een aantal dingen zijn die je zou kunnen veranderen waardoor je wel gaat bereiken wat je wilt. Het heeft namelijk alles met jou te maken en veel minder met de ander. Het lijkt misschien wel dat anderen jou dat aan doen, maar het is een reactie op hoe jij je gedraagt. En het goede nieuws is dat je dat zelf kunt veranderen. Daarvoor moet je wel op zoek gaan naar de onderliggende reden van jouw houding en gedrag en je bewust worden waarom je doet wat je doet.

De onderliggende reden is vaak je eigen onzekerheid waardoor je niet altijd durft te zeggen wat je denkt. Want wie ben jij dat je dit mag zeggen? Misschien heb je wel helemaal ongelijk en sla je een flater. Of  misschien denk je dat andere mensen veel slimmer zijn dan jij en ze niet zitten ze te wachten op jouw mening. Het heeft dus vaak te maken met de angst om te falen, niet goed genoeg gevonden te worden of niet geaccepteerd te worden door de groep. De universele angsten van ieder mens. De vraag is in hoeverre je je laat leiden door deze angsten?

Het effect van deze onderliggende angsten is dat je je in een groep vaak op de achtergrond op stelt, zeker waar het nieuwe groepen betreft. Het geeft vaak een veilig gevoel om je in de groep te verstoppen, want als niemand naar je kijkt kun je ook geen fouten maken. Wat belangrijk is om een stap verder te komen is de verantwoordelijkheid over wat er met je gebeurd zelf te nemen. Het is niet de groep die jou dit aan doet, maar je bent het zelf die door jouw manier van denken gedrag gaat vertonen waardoor de groep zo op jou reageert. Om dit te verduidelijken geef ik een voorbeeld.

Ans is het niet eens met de stelling van een paar groepsleden, maar houdt dit voor zich omdat ze niet zeker is of ze het bij het rechte eind heeft. De anderen hebben een hogere functie, zijn langer in dienst en brengen hun mening erg stellig, dus die zullen wel gelijk hebben. Het besluit dat door de groep wordt genomen is in het nadeel van Ans. Ans raakt hierdoor het leukste en voor haar belangrijkste deel van haar werk kwijt. Op het moment dat iedereen het zo’n beetje eens is, komt Ans alsnog uit de hoek en zegt” Misschien zouden we het ook nog anders kunnen doen”, waar ze bedoelt te zeggen: “Dit wil ik niet, want hiermee verlies ik het leukste deel van mijn werk”. De reactie van de groep is, ja, ok, maar we hebben net alle opties besproken en dit lijkt ons het beste dus laten we het maar doen. Ans loopt aangeslagen weg uit de vergadering omdat ze ervan baalt dat het haar weer is overkomen.

Voor Ans is dit een patroon dat zich vaak herhaald en ze wordt er moedeloos van. Ze heeft het gevoel geen invloed op de situatie te hebben Dingen overkomen haar, en meestal is dat niet wat ze wil. Wil Ans veranderen en zelf de regie over haar situatie hebben, dan is de eerste stap te beseffen dat alleen zij verantwoordelijk is voor de manier waarop ze omgaat met gebeurtenissen. Als een gebeurtenis niet goed uitpakt moet ze leren los laten dat als een fout te zien en het leren zien als feedback dat haar helpt te verbeteren, zodat ze het een volgende keer beter kan doen. Alleen dan is ze in staat om te leren van de situatie en haar gedrag hierop aan te passen.

Aan de slag met jezelf

Om te veranderen zodat je voorin de bus komt te zitten en zelf bepaalt hoe je met situaties om gaat is het belangrijk dat je overtuigt bent dat je net zoveel waard bent als anderen en dat je mening net zo belangrijk is als die van anderen. Deze overtuigingen gaan je helpen je gedrag te veranderen.

Hoe kan je aan je overtuigingen werken? Hierbij een aantal vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden:

 • Hoeveel vind je jezelf waard? Kun je een aantal sterke punten voor jezelf opnoemen? Waarom zouden anderen jou graag in de groep moeten hebben? waarom zou je baas heel erg blij met je moeten zijn? Hoe goed vind je jezelf? Waar ben je trots op?
 • Als je moeite hebt met dit soort punten ga dan eerst hiermee aan de slag, zorg dat je weet wie je bent en wat je kwaliteiten zijn.
 • Schrijf dan voor jezelf duidelijk op wat je aan jezelf zou willen verbeteren, wat zou je willen bereiken wanneer ben je succesvol?
 • Schrijf dan voor jezelf op welke belemmerende gedachten, waardes en overtuigingen je hebt. Wat maakt dat je niet kunt zijn wie je wilt zijn?
 • Ga dan van iedere overtuiging na waar deze vandaan komt, misschien is deze al heel oud en vraag jezelf af of deze nog wel geldt of allang verleden tijd is. Probeer de 2 belangrijkste belemmerende overtuigingen over te laten waarmee je aan de slag wilt gaan.
 • Schrijf op wat het effect in je gedrag is van deze belemmerende overtuigingen in een bepaalde situatie.
 • Probeer scherp te krijgen waarom dit gedrag niet effectief is in wat je wilt bereiken.
 • Probeer te voelen wat je voelt bij dit soort gedrag.
 • Beschrijf nu het gedrag wat je zou willen vertonen in dezelfde situatie.
 • Probeer scherp te krijgen wat het effect van dit gedrag zal zijn op de situatie. Kan je een beschrijven wat je nu voelt?
 • Bedenk nu een nieuwe overtuiging die hieraan ondersteunend is. Maak er een krachtige zin van.

Een paar helpende overtuigingen die mij hebben geholpen zijn:

 • Mijn mening is net zoveel waard als die van anderen
 • Ik ben het waard om gehoord te worden
 • Met mijn mening, visie en ideeën help ik anderen verder
 • Fouten maken is de snelste manier om te leren
 • Als het niet linksom lukt dan probeer ik het rechtsom
 • Als je nooit eens uit de bocht vliegt dan rij je te langzaam

Heb je mooie nieuwe overtuigingen gevonden, repeteer die dan dagelijks en herhaal ze als een soort mantra in je hoofd, zodat je ze kunt oproepen op het moment dat je ze nodig hebt. Dat is wanneer je oude overtuigingen opkomen. Bijvoorbeeld het moment dat je in een vergadering zit en je mond houdt terwijl je eigenlijk wat wilt zeggen. Als je dan denkt: met mijn idee help ik anderen verder en mijn idee is net zo veel waard als die van een ander, dan is de kans dat je nu wel op gaat staan een stuk groter geworden.

Ik ben benieuwd naar jouw overtuigingen!