Onlangs vroeg een collega Scrum Master aan mij hoe hij zichzelf verder kon ontwikkelen richting Agile Coach. Hij was vooral geïnteresseerd in hoe je mensen en organisaties meeneemt in verandering en hoe een organisatie als geheel wendbaarder kan worden. Het is een geweldige vraag, en als ik terugkijk, heb ik de afgelopen 10 jaar veel gedaan om mezelf te ontwikkelen op dit vlak. Het zette me aan het denken, en ik besloot mijn ervaringen en de stappen die ik heb genomen te delen. Hier is een overzicht van wat mij heeft geholpen op mijn reis naar Agile Coach en enkele aanbevelingen voor degenen die een soortgelijk pad willen bewandelen. Hierbij ga ik er vanuit dat je de basis Agile en Scrum kennis al bezit en enige ervaring hebt in een rol als Scrum Master.

  1. Lees ons boek

Ik begin met een knipoog: lees ons boek! In dit boek delen we alles wat we hebben geleerd over organisatieverandering vanuit onze eigen praktijkervaring. Een betere samenvatting kan ik niet geven. Het bevat ook 76 werkvormen die je kunt gebruiken om teams en organisaties te ondersteunen in hun Agile transformatie. Je kunt het boek en de werkvormen vinden op https://amigos.nu/boek

  1. Leer door te doen en spar met peers

Veel van mijn kennis en vaardigheden komen uit de praktijk. Er is geen vervanging voor ervaring in de echte wereld, waar je problemen moet oplossen en teams door veranderingen moet begeleiden. Maar dat betekent niet dat je het alleen hoeft te doen. Zoek naar een  peer group  van andere Agile coaches, Scrum Masters, of leiders met wie je kunt sparren. Door ervaringen te delen en samen te reflecteren, versnel je je leerproces enorm.

 

  1. Volg specifieke opleidingen o.g.v. Agile & Lean

Naast praktijkervaring hebben formele trainingen me geholpen mijn kennis te verdiepen. Hier zijn enkele van de opleidingen en frameworks die ik heb gevolgd per onderwep:

Scaled Agile:

  • SAFE Consultant (6.0) : Dit framework biedt een structuur voor het opschalen van Agile werken binnen grote organisaties.
  • LeSS (Large Scale Scrum) : LeSS biedt een meer minimalistische benadering van opschalen met een sterke focus op het behouden van een echte Scrum-mentaliteit.

Boekentips:

  • Larman, C., & Vodde, B. (2016). Large-Scale Scrum: More with LeSS – Dit boek heeft me geholpen om het opschalen van Scrum te vereenvoudigen en meer focus op samenwerking te leggen. Dat vond ik enorm waardevol!
  • Van Solingen, R. (2020). Agile – Dit boek biedt een sterke basis in Agile werken en gaf me veel inzichten in de Nederlandse Agile praktijk. Erg praktisch en herkenbaar!
  • Pichler, R. (2016). Strategize: Product Strategy and Product Roadmap Practices for the Digital Age – Dit boek leerde me hoe je productstrategieën kunt ontwikkelen binnen een Agile setting. De duidelijke roadmap-strategieën vond ik sterk!
  • Henrik Kniberg. (2019). The Spotify Model (YouTube-serie) – Deze serie gaf me veel inspiratie over hoe cultuur en schaalvergroting samen kunnen werken. Zeer boeiend!

 

Lean en Procesverbetering:

Het combineren van Agile met Lean-principes helpt om verspillingen in processen te identificeren en te elimineren.

  • Lean Green Belt Training

Boekentips:

  • George, M. L. (2002). Lean Six Sigma: Combining Six Sigma Quality with Lean Production Speed – Dit boek heeft me geholpen om processen te optimaliseren met een gecombineerde benadering van Lean en Six Sigma. Heel bruikbaar voor efficiëntieverbetering!
  • Rother, M., & Shook, J. (2003). Learning to See: Value Stream Mapping to Add Value and Eliminate Muda – Dit boek introduceerde me in Value Stream Mapping, wat cruciaal was in mijn werk met procesverbeteringen. Echt een eye-opener!
  • Krafcik, J. (1988). Triumph of the Lean Production System – Dit artikel gaf me inzicht in hoe Lean echt werkt binnen productieomgevingen, en die lessen heb ik vaak toegepast in Agile transformaties.
  • Baarda, R. (2019). Agile belonen – Dit boek heeft me geleerd hoe je beloningsstructuren kunt aanpassen binnen een Agile omgeving. Erg nuttig om teams gemotiveerd te houden!

 

  1. Ontwikkel persoonlijk leiderschap

Een Agile Coach moet niet alleen processen en teams verbeteren, maar ook zichzelf continu ontwikkelen. Persoonlijk leiderschap en effectieve communicatie zijn cruciaal. Ik heb veel geleerd door opleidingen in  NLP Practitioner  en  Master Practitioner  te volgen. Dit heeft me geholpen om beter met mensen te werken en hen in beweging te krijgen.

Boekentips:

  • Bakker, S. (2019). Rake Vragen – Dit boek heeft me geholpen om door middel van sterke, gerichte vragen beweging te creëren in vastgelopen situaties. Dit vond ik echt een krachtig instrument!
  • Blanchard, K. H. (2011). Zelfleiderschap en de One-Minute Manager – Dit boek heeft me inzichten gegeven in hoe je je eigen effectiviteit kunt vergroten door zelfmanagement, iets wat ik regelmatig toepas in mijn werk.
  • Pink, D. H. (2011). Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us – Dit boek gaf me een heel nieuwe kijk op motivatie, vooral de kracht van intrinsieke motivatie. Dit was een grote inspiratiebron!
  • Rosenberg, M. B. (2006). Geweldloze Communicatie – Dit boek heeft me geholpen om op een verbindende manier met anderen te communiceren. Erg nuttig bij het begeleiden van teams!

 

  1. Teamcoaching: De basis voor teamontwikkeling

Een belangrijke focus voor een Agile Coach is het verbeteren van teams. Opleidingen in  teamcoaching  hebben me hierbij geholpen, vooral door gebruik te maken van  systemisch coachen. Teams ontwikkelen zich niet vanzelf; het vraagt specifieke vaardigheden om hun samenwerking te verbeteren en hen te helpen effectiever te worden.

Boekentips:

  • Adkins, L. (2010). Coaching Agile Teams – Dit boek gaf me een praktisch kader voor het coachen van teams in hun Agile reis. Dit was cruciaal voor mijn ontwikkeling als coach!
  • Lencioni, P. (2002). The Five Dysfunctions of a Team – Dit boek gaf me diep inzicht in de kernproblemen die teams tegenhouden om effectief te zijn. Zeer bruikbaar in mijn werk met teams!
  • Meijer, R., & Mulder, L. (2022). De Hei Op: Groepsdynamische Aanpak voor Teamontwikkeling – Dit boek leerde me hoe je teamontwikkeling kunt versnellen door groepsdynamiek en interventies. Dit gebruik ik vaak in mijn praktijk!
  • Ofman, D. (2014). Hé, Ik Daar…?! Ontdek en Ontwikkel je Persoonlijke Kernkwaliteiten – Dit boek hielp me om zowel mijn eigen als andermans kwaliteiten te ontdekken en benutten, wat ik sterk vond in mijn teamcoachingswerk!

 

  1. Leiderschap ontwikkelen

Om organisaties als geheel te veranderen, moet je ook leiderschap begrijpen en versterken. Dit betekent dat je moet weten hoe je leiders op alle niveaus kunt helpen de juiste beslissingen te nemen en Agile te omarmen. Een training Professional Agile Leadership (PAL) vond ik een goede basis.

Boekentips:

  • Marquet, L. D. (2013). Turn the Ship Around! – Dit boek inspireerde me met een nieuwe kijk op leiderschap: van command-and-control naar empowerment. Dit model heb ik vaak toegepast in Agile transformaties!
  • Weggeman, M. (2007). Leidinggeven aan Professionals? Niet Doen! – Dit boek gaf me inzicht in de complexiteit van het leiden van professionals, met een focus op autonomie en verantwoordelijkheid.
  • Sinek, S. (2011). Start with Why – Dit boek leerde me het belang van ‘waarom’ in leiderschap en transformaties, een krachtige motivator voor verandering.
  • Feringa, M., & Venneman, J. (2019). Agile Focus in Besturing – Dit boek hielp me om een balans te vinden tussen Agile werken en strategische besturing in organisaties.

 

  1. Organisatieverandering en cultuurverandering

Agile transformaties zijn niet alleen technisch of procesmatig; ze gaan ook over cultuur. Hoe krijg je een hele organisatie in beweging? Hier heb ik veel geleerd van systemisch transitiemanagement, hoewel die specifieke opleiding helaas niet meer bestaat. Daarnaast was een belangrijke stap in mijn ontwikkeling het volgen van de 6-daagse Agile Champion-opleiding die we nu ook zelf geven. Het geeft je de vaardigheden om Agile transformaties te begeleiden en teams effectief te ondersteunen.

Boekentips:

  • Laloux, F. (2014). Reinventing Organizations – Dit boek inspireerde me om organisaties fundamenteel anders te benaderen, met een focus op zelfsturing en zingeving.
  • Thiecke, M., & Van Leeuwen, B. (2013). Systemisch Transitiemanagement – Dit boek gaf me inzicht in de dynamieken van organisatieverandering en hoe je die systemisch kunt begeleiden.
  • Appelo, J. (2016). Managing for Happiness – Dit boek leerde me hoe je leiderschap kunt transformeren door te focussen op geluk en motivatie. Dat vond ik een verfrissende benadering!
  • Hart, W. (2015). Verdraaide Organisaties: Terug naar de Bedoeling – Dit boek heeft me geholpen om organisaties weer te laten focussen op hun essentie en purpose, wat erg krachtig is in transformaties!

 

Tot Slot: Begin met kleine stappen

Als je op weg bent naar een carrière als Agile Coach, onthoud dat het een reis is die tijd kost. Begin klein, leer constant, en wees niet bang om fouten te maken. En het belangrijkste: geniet van het proces!

Iedereen volgt een uniek pad in zijn of haar ontwikkeling, en ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! Heb jij boeken, opleidingen of andere inspiratiebronnen die je hebben geholpen op jouw weg naar Agile Coach of in je persoonlijke ontwikkeling? Deel ze hieronder! Samen kunnen we leren van elkaars reis en nog meer waardevolle inzichten opdoen om anderen te inspireren.

Hopelijk helpen deze aanbevelingen je verder op je weg. Veel succes met je ontwikkeling als Agile Coach!