Met het kaartspel en de werkvormen over de 7 type agile coaches maak je op een speelse manier kennis met de verschillende type agile coaches die je zoal in de praktijk kan tegen komen. Elke coach is anders en heeft specifieke krachten én aandachtspunten. Deze herkennen en bespreekbaar maken helpt je bij het selecteren van de juiste coach bij het juiste vraagstuk, en ook bij het bouwen van een team van coaches.

Omdat het bijna onmogelijk is om één enkel persoon te vinden die echt alle facetten van agile coaching beheerst, kan het samenstellen van een team van coaches helpen. Vooral in grote organisaties die een omvangrijke transformatie doorvoeren is het gebruikelijk om een team van coaches in te richten, waarvan de verschillende leden elkaar aanvullen. Dit kaartspel helpt dan bij het inzichtelijk krijgen van het eigen type en van je collega agile coaches. Vraag gerust eens aan een collega of een kandidaat “welk type coach ben jij eigenlijk?”.

Lees hier het artikel “Een Agile Coach vinden is maatwerk” van Rini van Solingen en Els Verkaik (gepubliceerd februari 2020 in AGConnect).

Lees hier meer over hoe ik tot de 7 type Agile coaches gekomen ben in mijn blog.

Welke type Agile coaches zijn er?

  • De Artiest – Artiesten zijn charismatisch en gepassioneerd over agile. Ze hebben veel kennis en kunde die ze graag over de bühne willen brengen. Ze bloeien op als ze het podium krijgen en er naar ze geluisterd wordt; ze leven op applaus. Artiesten geven aan hoe het moet en bieden daarmee duidelijkheid; ze zetten een blueprint neer en creëren volgers. Hun valkuil is dat ze blind kunnen zijn voor andere opties; hun visie is tenslotte de beste. Ze kunnen moeite hebben met samenwerking, successen delen, en vinden andere coaches al snel minder goed.
  • De Evangelist – Evangelisten zijn gemotiveerd om de wereld een stapje verder te helpen. Evangelisten zijn gepassioneerd over agile maar zoeken geen applaus. Hun zendingsdrang komt voort uit de eigen behoefte anderen te helpen. Een evangelist zet gerust een spreekwoordelijke voet tussen de deur, en overspoelt de ander te pas (en te onpas!) met ongevraagde adviezen. Evangelisten kunnen snel gaan irriteren. Een valkuil is dat ze ongevoelig kunnen zijn voor de behoefte van anderen; ze stellen dan geen vragen, nemen aan en denken het altijd beter te weten.
  • De Viking – Vikingen beuken door de organisatie heen als een olifant in een porseleinkast. Gepassioneerd als ze zijn dringen ze snel door tot de kern van het probleem, en schromen niet om de organisatie daarmee pijnlijk te confronteren. Ze zijn dominant, en niet bang om voorop te gaan in de strijd. Het grote voordeel van Vikingen is dat ze de leiding nemen. Het is echter lastig met hen samenwerken. Een valkuil is dat ze zich niet aanpassen aan anderen en het niet snappen als anderen hen niet volgen.
  • De Bemiddelaar – Bemiddelaars passen zich makkelijk aan. Hun passie komt voort uit de betrokkenheid voor de sociale kant: de mensen, de relaties. De bemiddelaar zal niet snel het conflict opzoeken en zorgt ervoor dat mensen, teams en organisaties in harmonie samenwerken. Ze vinden zichzelf succesvol als anderen succesvol zijn en zij daaraan hebben bijgedragen. Een valkuil is dat ze soms te erg open staan voor nieuwe inzichten en ideeën van anderen. Daardoor kunnen ze met alle winden gaan meewaaien. De bestendigheid van de transformatie loopt dan risico.
  • De Professor – Professoren zijn zeer deskundig in hun vakgebied. Ze opereren het liefst op hun eigen terrein, hebben écht alles gelezen en vinden het fijn als zij geraadpleegd worden. Ze willen het weten. Ze houden ervan complexe problemen te doorgronden, zijn intelligent en stellen scherpzinnige vragen. Ze voelen zichzelf echter geen onderdeel van de transformatie; ze houden afstand, observeren, en nemen zelden actie. Een valkuil is dat ze andere coaches niet opzoeken, omdat ze verwachten van hen toch niet veel te kunnen leren.
  • De Netwerker – Netwerkers willen het vooral samen doen: samen ideeën uitwisselen en samen ontdekken. Ze zijn energiek, enthousiast en inspirerend. Ze denken en handelen sterk vanuit het ‘we’. Ze maken gemakkelijk vrienden in de organisatie en krijgen daarmee veel voor elkaar. Ze identificeren zichzelf heel sterk met de transformatie en de organisatie. Ze pakken zelf ook werk op, liefst altijd samen. Een valkuil voor netwerkers is dat ze moeilijk om kunnen gaan met de eigengereidheid van anderen. Daardoor hebben ze moeite om samen te werken met mensen waar ze geen relatie mee kunnen opbouwen.
  • De Innovator – Innovators hebben voor elke situatie wel een oplossing of nieuw idee paraat. Zij zijn een vat vol ideeën en komen continue met voorstellen voor workshops, trainingsvormen en spellen. Ze hebben veel focus op het leuk en aantrekkelijk maken van de transformatie. Innovators denken altijd out-of-the-box a en worden daardoor voor van alles en nog wat geraadpleegd.  Een valkuil is dat ze zich niet altijd goed verdiepen de problematiek en te snel overgaan naar de oplossing. Ook kunnen ze voorbij gaan aan de emotionele kant van de verandering en te snel overstappen naar ‘leuke dingen doen’. Het zoeken van de confrontatie zal een innovator altijd proberen te vermijden.